Wat voor e-bike motoren bestaan er?

Wat voor e-bike motoren bestaan er?

Er bestaan midden voor - en achterwiel motoren

We onderscheiden bij elektrische fietsen drie verschillende motoren; de achterwielmotor, voorwielmotor en de middenmotor. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van de motoren?

De voorwielmotor

Veel mensen vinden de voorwielmotor beter bij een fiets passen omdat hij netjes weggewerkt kan worden in het voorwiel van de fiets.

Wat zijn de voordelen van de voorwielmotor?

voorwielmotor.jpg

• Is de goedkoopste variant van de drie
• Is vaak opvallend stiller
• Heeft de mogelijkheid tot vrijloop (licht kunnen fietsen zonder ondersteuning)
• Behoeft weinig onderhoud
• Maakt het mogelijk om te kiezen voor een gesloten kettingkast

Wat zijn de nadelen van een voorwielmotor?

Een motor in het voorwiel zorgt voor een zwaarder stuurgedrag en maakt het optillen van de fiets aan de voorkant ook lastiger. Het voorwiel kan onder bepaalde omstandigheden doorslippen (denk aan sneeuw en ijzel, herfstbladeren en zandpaden)

De middenmotor

Op dit moment geniet de middenmotor bij veel mensen de voorkeur. Hij drijft niet de wielen aan, maar de pedalen. Dit zorgt voor de meeste ondersteuning en een comfortabele trapervaring.

Wat zijn de voordelen van een middenmotor?

middenmotor.jpg

Geeft de meeste ondersteuning tijdens fietsen
• Optimale en comfortabele trapervaring
• Heeft een laag zwaartepunt (maakt banden plakken of vervangen eenvoudiger)

Wat zijn de nadelen van een middenmotor?

Bij elektrische fietsen met een middenmotor ontstaat er meer kracht op de ketting wat weer kan leiden tot schade aan het versnellingssysteem. Veel mensen ervaren het geluid van de middenmotor als hinderlijk. Dit geluid wordt veroorzaakt door de tandwielen in de motor.

De achterwielmotor

Door de plaatsing van de motor in het achterwiel ontstaat zo de meest natuurlijke rijbeleving. Je krijgt het gevoel dat je een zetje in de rug krijgt.

Wat zijn de voordelen van een achterwielmotor?

achterwielmotor.jpg

• Geeft een natuurlijke fietsbeleving
• De fiets stuurt strakker
• De fiets heeft meer versnellingen (prettig in heuvelachtig terrein)
• Het gewicht van de fiets is lager

Wat zijn de nadelen van een achterwielmotor?

Je kunt bij een achterwielmotor niet kiezen voor een fiets met naafversnelling en dichte kettingkast. Je beschikt altijd over een fiets met derailleur. Op zich is dit geen probleem, maar een open systeem vraagt meer onderhoud. Ook kun je niet zelf het achterwiel verwijderen omdat na een bandenwissel de ondersteuning met een computerprogramma opnieuw moet worden afgesteld.

Conclusie

Welke motor je kiest, hangt dus af van meerdere factoren. Daarom is ons advies om altijd een proefrit te maken. Deze proefrit laat je ervaren of de eigenschappen van de motor je aanspreken of niet. Wil je graag meer weten over de motoren van de elektrische fiets? Neem dan contact op met één van onze winkels. We helpen je graag verder!

Related posts