Dameszadels voor de racefiets. Kies goed, voorkom zadelpijn

Dameszadels voor de racefiets. Kies goed, voorkom zadelpijn

Mannen en vrouwen zijn anders gebouwd. Het is dus logisch dat de bouw van hun (race)fiets ook anders is. Zo is de racefiets voor een vrouw niet alleen kleiner, ook de verhoudingen verschillen. Van de fiets én van de onderdelen. Zo zit er een flink verschil tussen een mannen racefietszadel en een dames racefietszadel. Wat het verschil is en waar je als vrouw op moet letten bij het kiezen van je dameszadel voor je racefiets? Je leest het in dit blog. 

Verschil tussen heren en dames racefietszadels 

De tijd dat wielrennen een mannensport was, is al lang niet meer. Steeds meer vrouwen stappen op de racefiets en trekken eropuit. Er is dan ook steeds meer vraag naar racefietsen voor vrouwen – en de daarbij behorende onderdelen. Eén van die typische onderdelen van de racefiets met speciale damesmodellen, is dus – je raadt het al – het zadel. Een dames racefietszadel is speciaal ontwikkeld voor het vrouwelijk lichaam. Als vrouw doe je er dus goed aan om je te verdiepen in zo’n dames wielrenzadel. Een kleine moeite en het maakt je fietsavonturen een stuk comfortabeler!

Dat er verschillende heren- en dameszadels zijn voor de racefiets, is niet zo vreemd (een mannengeslacht heeft heel andere drukpunten dan de vrouwelijke genitale zone). Maar wat is dan het verschil tussen dames racefietszadels en die van heren? Het grootste verschil zit in de breedte van het zitvlak. De zitbotten van vrouwen staat over het algemeen verder uit elkaar dan bij mannen. Een breder zadel ondersteunt die drukpunten dan beter. Zo zorg je voor een betere verdeling van het lichaamsgewicht op de genitale zone (en voorkom je onnodige zadelpijn!). Daarbij hebben veel racefietszadels tegenwoordig extra ruimte voor de genitale delen. Check dit ook even! 

Waar moet je op letten bij een vrouwen racefietszadel

In principe moet je op dezelfde punten letten als bij elk ander zadel. Tips daarover lees je in dit blog. Maar het belangrijkste is toch dat je de opties even uitprobeert, want iedereen heeft andere voorkeuren. Bedenk vooraf waar je tegenaan loopt (of fietst) bij je huidige zadel en wat je graag anders wil. Onze specialisten kunnen je dan direct een eindje de goede richting op helpen. We kunnen dan ook kijken of het aan het zadel of misschien aan de afstelling ligt. Want met een goede afstelling voorkom je al veel knie-, rug- en bilklachten!


Dameszadels tegen zadelpijn

De klachten van zadelpijn bij dames komen overeen met die van heren. Toch zijn de pijntjes anders, en dat is – gezien de bouw – ook volkomen logisch. Wel geven we dames en heren hetzelfde advies wanneer ze een zadel tegen zadelpijn zoeken. Dus: kweek je zitvlees, koop een goede broek, wees secuur met je zadelkeuze en test, test, test! In het blog over zadels tegen zadelpijn lees je er meer over. 


Kom gerust even testen

Dat er onderscheid gemaakt in de modellen van heren en dames racefietszadels, wil niet meteen zeggen dat je als vrouw per se een dames fietszadel op je racefiets wilt. Het kan heel goed zijn dat jij veel beter of prettiger zit op een unisex- of herenmodel. Om er zeker van te zijn dat je goed zit, adviseren we je te laten adviseren door onze experts.

Toch een verkeerd zadel gekozen?

We zoeken samen het beste zadel voor je uit, stellen het af op jouw lichaam en zithouding en geven je 30 dagen om het zadel uit te proberen! Niet tevreden? Dan zoeken we samen een nieuw zadel uit.

Bij iedere Banierhuis-vestiging bieden we onze klanten aan om: 2 weken lang, ieder* nieuw gekocht zadel, uit te proberen.

Hoe werkt het?

Mocht het bij ons gekochte zadel niet bevalen dan is het simpel: je levert het binnen 2 weken weer in inclusief de aankoopbon, daarna kies je een ander zadel uit om te proberen. Logisch is dat het zadel bij inlevering in onbeschadigde staat is.

*Brooks zadels uitgezonderd

Kom langs bij een winkel van Banierhuis in jouw buurt of neem contact op. Onze specialisten helpen je graag verder.