De juiste afstelling voor een fijne fietstocht

De juiste afstelling voor een fijne fietstocht

Bent u op zoek naar een nieuwe fiets? Of fiets u al jaren, maar voelt elke rit als een gevecht tegen zadelpijn en stijve spieren? Ongeacht of u dagelijks naar uw werk fietst of lange tochten maakt, een verkeerde materiaalkeuze en afstelling kunnen onnodig veel ongemak veroorzaken. Maar gelukkig wordt elke rit, met een paar slimme aanpassingen, comfortabeler én efficiënter. In dit artikel ontdekt u precies hoe u een fiets goed afstelt, zodat u van elke kilometer geniet! 

De juiste framemaat: de basis van alles

Om te beginnen bij de maat van het frame. Een framemaat die niet bij uw lichaam past, is als een schoen die te klein is, en vroeg of laat krijgt u er last van. U kunt uw framemaat bepalen op basis van uw lichaamslengte. Nauwkeuriger is het echter om de maat uit te rekenen aan de hand van uw binnenbeenlengte. Dit doet u als volgt:

  • Pak een rolmaat en een rekenmachine;
  • Trek uw schoenen en sokken uit;
  • Ga met uw rug tegen de muur staan, met uw voeten 20 cm uit elkaar;
  • Meet de afstand vanaf uw kruis tot aan de grond. 
  • Vermenigvuldig dit met 0,68 en u krijgt de bijbehorende framemaat in cm.
  • Bij een fiets met geveerde zadelpen haalt u er 4 cm van af.

Zit u tussen twee maten in? Kies dan voor de kleinere maat, omdat deze, met correct afgestelde zadel- en stuurpen, vaak beter past en meer comfort en controle biedt dan een te groot frame. Wilt u het nog nauwkeuriger meten? Doe dan een fietsmeting, dit kan zowel bij onze vestiging in Houten als in Vleuten. Lees meer over de juiste framemaat kiezen

Zadelhoogte: uw benen willen ook gelukkig zijn

Check 1: benen bijna volledig gestrekt

Een te hoge of te lage zadelhoogte veroorzaakt klachten. Een te laag zadel maakt fietsen zwaarder en belast uw knieën. Een te hoog zadel zorgt ervoor dat u gaat schuiven en uw heupen overbelast worden. Gelukkig is de ideale zadelhoogte eenvoudig aan te passen met de snelspanner, met een inbus- of momentsleutel*. De ideale zadelhoogte bepaalt u zo:

  • Check 1: Ga op het zadel zitten, plaats de crankarm in lijn met de zitbuis, zet uw hak op het pedaal en strek uw been. Het zadel staat op de juiste hoogte als u uw been bijna volledig kunt strekken, zonder ongemak.
  • Check 2: Zet uw voeten normaal op de pedalen: uw knieën moeten licht gebogen zijn.
  • Extra check: als uw als de pedalen horizontaal gelijk staan, moet uw voorste knie recht boven de pedaalas staan.

Check 2: knieën zijn licht gebogen

Het zadel: zachter is niet altijd beter

Het volgende aspect waar u naar kijkt is het zadel. De volgende stappen helpen u bij het vinden van een comfortabel zadel.

Stap 1: Bepaal uw rijhouding

Bepaal uw zithouding

Uw rijhouding beïnvloedt de drukverdeling op het zadel en bepaald voor een deel het type zadel dat goed bij u past, namelijk: 

Rechtop → Breder zadel met meer demping.

Licht gebogen  → Gemiddeld breed zadel, voor balans tussen comfort en efficiëntie.

Voorovergebogen → Smaller en steviger zadel, voor betere trapkracht.

Stap 2: Wat is uw zitbotbreedte?

Uw zitbotten dragen uw gewicht op het zadel. Bij een goed passend zadel ligt de druk op de zitbotten. Bij een te smal zadel hangen uw zitbotten deels buiten het zadel, waardoor zacht weefsel en zenuwen worden belast (pijn en tinteling). Bij een te breed zadel kunt u dan weer last hebben van schuren aan de binnenkant van u dijen. Kortom, een zadel dat niet bij uw zitbotbreedte past, kan pijn, ongemak en blessures veroorzaken. Zorg daarom dat u uw zitbotbreedte weet en er een geschikt zadel bij kiest. Weet u uw zitbotbreedte niet? Kom dan langs bij Banierhuis Houten om deze op te laten meten.

 Zitbotbreedte

 Indicatie aanbevolen
 zadelbreedte 

 90 - 110 mm

 130 - 140 mm

 110 - 130 mm

 140 - 150 mm

 130 - 150 mm

 150 - 160 mm

 150 - 170 mm

 160 - 170 mm

 170 - 190 mm

 170 - 180 mm

Stap 3: Kies de juiste zadelvulling

Kies de juiste zadelvulling

(De vullingen van) fietszadels zijn doorgaans van gel, schuim of leer. Ieder materiaal heeft z’n specifieke eigenschappen en voordelen, namelijk:

Gel (zachtst) → Vangt schokken goed op; ideaal voor korte ritten en recreatief gebruik.

Schuim (medium hardheid) → Veert terug en geeft ondersteuning; ideaal voor middellange ritten. 

Leer (hardst, vormt zich na verloop van tijd) → Duurzaamst; vormt zich naar uw zitbotten en wordt comfortabeler na inrijden. Voor lange en korte ritten. 

Stap 4: Overweeg een zadel met uitsparing 

Tijdens het fietsen last van gevoelige zones (bekken, prostaat en zitvlak)? Overweeg dan een zadel met een uitsparing (anatomische opening). Een dergelijk zadel verlaagt namelijk de druk op deze gebieden.

Stap 5: Denk aan de duur van uw ritten

Korte ritten (< 30 min): Zachte gelvulling voor direct comfort.

Middellange ritten (30-45 min): Gemiddeld-stevig schuimzadel voor een balans tussen comfort en ondersteuning. Schuim vangt ‘klappen’ van wegdek op.

Lange ritten (> 45 min): Steviger zadel (bijv. schuim of leer) voorkomt doorzakken en zadelpijn.

Het stuur en stuurpen: geen spierpijn in uw schouders alstublieft

Een verkeerd afgesteld stuur(pen) leidt tot verkrampte handen, stijve nekspieren en een humeur dat met elke kilometer verslechtert. Zorg dat deze zogenoemde ‘cockpit’ zodanig afgesteld staat dat:

uw armen licht geboden en uw schouders ontspannen zijn als u het stuur vastpakt;

uw polsen in een natuurlijke houding staan; niet geforceerd omhoog of omlaag.

Heeft u het gevoel dat u naar het stuur toe moet reiken? Verklein dan de afstand tussen het zadel en stuur, door uw zadel iets naar voren te schuiven of voor een kortere stuurpen te kiezen. Last van stijve schouders? Zet het stuur dan iets hoger (middels een verstelbaar stuur of het omdraaien van de stuurpen*) en probeer dit uit. Dit is een mooi bruggetje naar het volgende punt. 

*Veilig de onderdelen afstellen met een momentsleutel

Voor het veilig en correct aandraaien van inbusbouten op de juiste kracht raden wij aan een momentsleutel te gebruiken, of bij een van onze winkels langs te komen, dan doen wij dit voor u. Controleer altijd het voorgeschreven aanhaalmoment (Nm) op het onderdeel, of bij de leverancier, om overbelasting en schade te voorkomen. Doorgaans wordt het volgende aanhaalmoment aangeraden: 4-6 Nm bij een stuurpenklem en 5-7 Nm bij een stuurpenbout (bout die de stuurpen aan de vork bevestigt). Draai de bouten kruislings aan voor gelijkmatige druk. Voor de zadelpenklem, bij een aluminium frame wordt meestal 5-6 Nm geadviseerd – maar check altijd de Nm op het onderdeel. 

Een proefrit zegt alles

Zelfs met alle theorie in uw achterzak is een proefrit onmisbaar. Check tijdens de proefrit of u zich ontspannen voelt op de fiets. Ook of u uw benen vrij kan bewegen zonder overbelasting en of u geen pijn in uw polsen of schouders heeft. 

Een proefrit zegt alles

Op zoek naar een fiets die van meet af aan perfect zit? 

Kom dan langs bij Banierhuis. Wij helpen u niet alleen bij het kiezen van de juiste fiets, maar zorgen er ook voor dat uw zadel, stuur en stuurpen perfect op uw lichaam worden afgestemd. Zo kunt u genieten van elke rit!

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice of kom naar één van onze winkels. We helpen u met alle liefde verder.