Tubeless banden: wat zijn het en hoe gaat u er mee om?

Tubeless banden: wat zijn het en hoe gaat u er mee om?

Stilstaan met een lekke band, banden plakken, pompen tot de juiste bandenspanning. Niet de fijnste bezigheden die er bij het fietsen komen kijken. Toch hoort het erbij - of u nu wil of niet. Gelukkig staat de technologie niet stil en komen er steeds meer banden die waarmee u minder snel lek rijdt. Bijvoorbeeld de tubeless band. Of het iets voor jou is? En hoe u ermee om moet gaan? We hebben antwoorden voor u.

Wat zijn tubeless banden?

Een tubeless band is een band zonder binnenband. En een groot voordeel is dat u die afwezige binnenband dus ook niet lek kan rijden. Dat betekent niet dat tubeless banden helemaal niet kapot te krijgen zijn, maar het is wel een stuk lastiger. Het lekrijden op tubeless banden wordt namelijk voorkomen door een anti lek vloeistof dat in de banden zit. Mocht er een gaatje in de band komen, dan dicht de vloeistof deze direct. De banden zonder binnenband zijn ook een stukje lichter dan de ‘normale’ banden. Dus mocht u voor de lichtste versie van uw racefiets gaan, dan zijn tubeless banden zeker een kijkje waard. 

Tubeless banden hebben een aantal voordelen ten opzichte van ‘normale’ banden. Zo rijd u zonder binnenband, zoals gezegd, minder snel lek, maar is er ook geen wrijving tussen binnen- en buitenband. Hierdoor kan u dus harder fietsen. Daarnaast kunt u ook gemakkelijk op lage bandenspanning flink tekeergaan op uw fiets, zonder dat uw prestaties achteruitgaan of lek rijdt. 

Handig voor als u off-road gaat bijvoorbeeld. De afwezige binnenband kan namelijk niet meer klem komen tussen de buitenband en de velg; uw banden hard oppompen is dus geen vereiste meer. Tubeless banden komen uit de MTB-wereld maar u ziet steeds vaker tubeless banden op racefietsen. Iets voor jou? Lees vooral verder…

Hoe monteer u een tubeless band (op de racefiets)

Het monteren van een tubeless band op uw racefiets gaat anders dan een normale band. Het oppompen van tubeless banden is trouwens ook heel anders dan normale banden. Daarover later meer. Want voordat er gepompt kan worden, moet de band op de fiets. Let erop dat een tubeless band onderdeel is van een systeem: u heeft ook een speciale ‘luchtdichte’ velg (of in ieder geval een tubeless-ready velg en luchtdicht velglint) nodig. 

Als u zelf aan de slag gaat met de montage, zorg dan dat u ook anti lek vloeistof, een tubeless ventiel hebt én een pomp met compressiekamer hebt, naast de gebruikelijke klusspullen. We raden wel aan om de montage in ieder geval de eerste keer over te laten aan een expert. Daarvoor kunt u gewoon terecht bij een Banierhuis locatie bij jou in de buurt. 

Gaat uzelf aan de slag, dan zijn dit wat tips voor het monteren van uw tubeless band:

  • Zorg dat uw velg klaar is voor montage van de tubeless band. Dat betekent: een luchtdichte velg met de tubeless ventiel gemonteerd. 
  • Leg de band ‘als gewoonlijk’ op de velg maar gebruik daar wel montagevloeistof bij en let erop dat de band goed om het ventiel zit.
  • Pomp de band (gedeeltelijk) op zodat u zeker weet dat deze overal goed aansluit.
  • Laat de band weer leeglopen en verwijder het ventiel, vul de band vervolgens met anti lek vloeistof en draai de band zorgvuldig rond zodat de vloeistof door de hele band kan komen.
  • De laatste stap is het oppompen van de band. Dat kan nog wel een dingetje zijn. Daarom hieronder wat meer daarover. 


Hoe moet u tubeless banden oppompen

Het oppompen van een tubeless band gaat niet met een normale fietspomp. Daar heeft u een speciale hogedruk pomp voor nodig. U moet namelijk in één keer een hele klap lucht in de band krijgen. Dat komt doordat u geen binnenband hebt. En een tubeless band oppompen met een normale pomp, dat is nogal wat. De band moet dan over de ‘hobbeltjes’ van de velg schieten en in één keer goed zitten. En dat werkt vaak alleen goed als de lucht in een keer met hoge druk wordt toegediend.

Zorg er dus voor dat u, voordat u begint, de correcte pomp bij de hand hebt. Dat is bijvoorbeeld een pomp met compressiekamer. Of een ander soort pomp waarmee u de juiste druk kunt instellen en de juiste hoeveelheid lucht in één keer kunt toedienen. Hiervoor, voor volledige montage, voor advies over tubeless banden of voor alle alternatieven kunt u gewoon binnenlopen (of fietsen) bij een Banierhuis vestiging. De kennis en kunde van onze experts zult u versteld doen staan. 

Gratis extra tip:

De kans op lekrijden op een tubeless band is heel klein, maar niet onmogelijk. Er is namelijk een (kleine) kans een scheur of gat in uw band rijdt, dat niet (op tijd) door de vloeistof in de tubeless band gedicht kan worden. Neem daarom altijd een extra binnenband mee. Die past ook in de band en zorgt ervoor dat u in zulke noodgevallen nog gewoon thuis kan komen.