Tubeless banden: wat zijn het en hoe ga je er mee om?

Tubeless banden: wat zijn het en hoe ga je er mee om?

Stilstaan met een lekke band, banden plakken, pompen tot de juiste bandenspanning. Niet de fijnste bezigheden die er bij het fietsen komen kijken. Toch hoort het erbij - of je nu wil of niet. Gelukkig staat de technologie niet stil en komen er steeds meer banden die waarmee je minder snel lek rijdt. Bijvoorbeeld de tubeless band. Of het iets voor jou is? En hoe je ermee om moet gaan? We hebben antwoorden voor je.

Wat zijn tubeless banden?

Een tubeless band is een band zonder binnenband. En een groot voordeel is dat je die afwezige binnenband dus ook niet lek kan rijden. Dat betekent niet dat tubeless banden helemaal niet kapot te krijgen zijn, maar het is wel een stuk lastiger. Het lekrijden op tubeless banden wordt namelijk voorkomen door een anti lek vloeistof dat in de banden zit. Mocht er een gaatje in de band komen, dan dicht de vloeistof deze direct. De banden zonder binnenband zijn ook een stukje lichter dan de ‘normale’ banden. Dus mocht je voor de lichtste versie van je racefiets gaan, dan zijn tubeless banden zeker een kijkje waard. 

Tubeless banden hebben een aantal voordelen ten opzichte van ‘normale’ banden. Zo rijd je zonder binnenband, zoals gezegd, minder snel lek, maar is er ook geen wrijving tussen binnen- en buitenband. Hierdoor kan je dus harder fietsen. Daarnaast kan je ook gemakkelijk op lage bandenspanning flink tekeergaan op je fiets, zonder dat je prestaties achteruitgaan of lek rijdt. 

Handig voor als je off-road gaat bijvoorbeeld. De afwezige binnenband kan namelijk niet meer klem komen tussen de buitenband en de velg; je banden hard oppompen is dus geen vereiste meer. Tubeless banden komen uit de MTB-wereld maar je ziet steeds vaker tubeless banden op racefietsen. Iets voor jou? Lees vooral verder…

Hoe monteer je een tubeless band (op de racefiets)

Het monteren van een tubeless band op je racefiets gaat anders dan een normale band. Het oppompen van tubeless banden is trouwens ook heel anders dan normale banden. Daarover later meer. Want voordat er gepompt kan worden, moet de band op de fiets. Let erop dat een tubeless band onderdeel is van een systeem: je hebt ook een speciale ‘luchtdichte’ velg (of in ieder geval een tubeless-ready velg en luchtdicht velglint) nodig. 

Als je zelf aan de slag gaat met de montage, zorg dan dat je ook anti lek vloeistof, een tubeless ventiel hebt én een pomp met compressiekamer hebt, naast de gebruikelijke klusspullen. We raden wel aan om de montage in ieder geval de eerste keer over te laten aan een expert. Daarvoor kan je gewoon terecht bij een Banierhuis locatie bij jou in de buurt. 

Ga je zelf aan de slag, dan zijn dit wat tips voor het monteren van je tubeless band:

  • Zorg dat je velg klaar is voor montage van de tubeless band. Dat betekent: een luchtdichte velg met de tubeless ventiel gemonteerd. 
  • Leg de band ‘als gewoonlijk’ op de velg maar gebruik daar wel montagevloeistof bij en let erop dat de band goed om het ventiel zit.
  • Pomp de band (gedeeltelijk) op zodat je zeker weet dat deze overal goed aansluit.
  • Laat de band weer leeglopen en verwijder het ventiel, vul de band vervolgens met anti lek vloeistof en draai de band zorgvuldig rond zodat de vloeistof door de hele band kan komen.
  • De laatste stap is het oppompen van de band. Dat kan nog wel een dingetje zijn. Daarom hieronder wat meer daarover. 


Hoe moet je tubeless banden oppompen

Het oppompen van een tubeless band gaat niet met een normale fietspomp. Daar heb je een speciale hogedruk pomp voor nodig. Je moet namelijk in één keer een hele klap lucht in de band krijgen. Dat komt doordat je geen binnenband hebt. En een tubeless band oppompen met een normale pomp, dat is nogal wat. De band moet dan over de ‘hobbeltjes’ van de velg schieten en in één keer goed zitten. En dat werkt vaak alleen goed als de lucht in een keer met hoge druk wordt toegediend.

Zorg er dus voor dat je, voordat je begint, de correcte pomp bij de hand hebt. Dat is bijvoorbeeld een pomp met compressiekamer. Of een ander soort pomp waarmee je de juiste druk kunt instellen en de juiste hoeveelheid lucht in één keer kunt toedienen. Hiervoor, voor volledige montage, voor advies over tubeless banden of voor alle alternatieven kan je gewoon binnenlopen (of fietsen) bij een Banierhuis vestiging. De kennis en kunde van onze experts zullen je versteld doen staan. 

Gratis extra tip:

De kans op lekrijden op een tubeless band is heel klein, maar niet onmogelijk. Er is namelijk een (kleine) kans je een scheur of gat in je band rijdt, dat niet (op tijd) door de vloeistof in de tubeless band gedicht kan worden. Neem daarom altijd een extra binnenband mee. Die past ook in de band en zorgt ervoor dat je in zulke noodgevallen nog gewoon thuis kan komen.