Beste materiaal voor je fietsframe: staal, aluminium of carbon?
Vroeger had je niet veel materiaalkeuze wat betreft fietsframes. Praktisch iedere fiets was gemaakt van staal. Tegenwoordig is dat wel anders... Stalen fietsframes worden nog steeds wel gemaakt, maar zijn die wel goed? Of kun je toch echt beter kiezen voor aluminium, carbon of zelfs titanium? Wij zochten het voor je uit.
Het materiaal van jouw (toekomstige) fietsframe
Een fietsframe van staal heeft andere eigenschappen dan een frame van carbon. En aluminium fietst weer anders dan titanium. Ieder materiaaltype heeft eigen karakteristieken qua flexibiliteit, stijfheid, duurzaamheid en gewicht. Het is daarom handig je in te lezen en een weloverwogen keuze te maken, zodat je met maximaal plezier kan gaan fietsen.
In dit blog zetten we de eigenschappen per materiaalsoort op een rijtje.
Stalen fietsframes
Vroeger waren praktisch alle fietsframes van staal. Daarom is nog steeds het merendeel van de fietsen die op dit moment rondrijden op aarde van staal gemaakt. De keuze voor staal had een aantal - voor de hand liggende - redenen. Stalen fietsframes waren namelijk heel makkelijk te bewerken. Het materiaal gaf – en geeft nog steeds – veel vrijheid om mee te werken. Het laat zich goed buigen, vervormen en er is mee te lassen. Praktisch alle ontwerpen zijn mogelijk om te maken. Tegenwoordig is dit echter voor bijna alle fietsframes wel het geval.
Voordelen van een stalen fietsframe
Staal heeft allereerst best wel wat veerkracht. Meer dan aluminium, want dit is een wat stijver materiaal. Deze veerkracht – ook wel plastische vervorming genoemd - geeft een extra comfortabele fietservaring. Hierdoor heb je minder last van oneffenheden in het wegdek. Het materiaal filtert deze eruit voor je. Daarnaast zijn stalen fietsframes erg robuust en duurzaam.
Nadelen van een stalen fietsframe
Deze robuustheid heeft echter ook een keerzijde. Want een nadeel van een stalen frame is het gewicht. Kwalitatief hoogstaande sportieve fietsen worden om die reden praktisch nooit meer gemaakt van staal. Tevens vergt een stalen frame goed onderhoud en een droge stalling. Het bekende nadeel van staal is natuurlijk roestvorming, wat je altijd moet proberen te voorkomen. Een vochtig schuurtje in je tuin kan al funest zijn.
De plus- en minpunten op een rijtje
+ Veerkracht
+ Bij schade t richten
+ Comfortabele rijervaring
+ Lange levensduur bij goed onderhoud - Gewicht
- Roestvorming
Aluminium fietsframes
Aluminium fietsframes herken je vaak aan de wat grotere buizen van het frame. Daardoor lijkt de fiets wat logger en zwaarder, totdat je hem optilt. Dat heeft alles te maken met de dichtheid van het materiaal. De dichtheid van staal is groter, waardoor aluminium lichter maar ook minder sterk is. Om de buizen tóch sterk te maken, zijn ze daardoor wat groter en tegelijkertijd lichter. Aluminium fietsframes zijn populair onder bijvoorbeeld racefietsen en mountainbikes. Weinig gewicht maar tóch een krachtig frame.
Alle voordelen van aluminium fietsframes
Aluminium fietsframes zijn licht in gewicht en tegelijkertijd sterk. Aluminium fietst echter wel wat stijver. (Door de jaren heen kan het wat stijfheid verliezen). Dat heeft als voordeel dat je frame weinig buigt – en er dus minder kracht verloren gaat – als je veel kracht zet. Voor racefietsen en mountainbikes is dit dus ideaal. Aan de andere kant voel je oneffenheden in het wegdek daardoor ook beter. Een ander groot voordeel aan aluminium is dat het niet roest, het corrodeert wel. Mede hierdoor is het een populaire materiaalsoort onder sportieve fietsers. De prijs van aluminium is ook een groot voordeel te noemen. Zeker onder de laatstgenoemde doelgroep. Aluminium neemt het daar vaak op tegen carbon. Aluminium wint het echter vaak omwille van de lagere prijs.
Nadelen van aluminium fietsframes
Aluminium is een wat minder duurzame materiaalsoort. Als je er bijvoorbeeld hard mee op een hard wegdek valt, is de kans groot dat je blijvende – en niet te repareren – schade hebt aan je frame. Als je daarmee blijft fietsen wordt de kans op een gebroken of gescheurd frame – en daarmee een nóg grotere valpartij – alleen maar groter. Echter is de kans hierop minder dan bij een carbon frame. En daarnaast is aluminium in sommige gevallen wel goed te repareren maar niet altijd te richten. Door z’n stijfheid voel je het wegdek onder je dus wat beter.
De plus- en minpunten op een rijtje
+ Licht in gewicht
+ Stijfheid
+ Goed betaalbaar
- Minder duurzaam
- Trillingen op wegdek beter voelbaar
- Gevoelig voor corrosie bij kleine schade
Tip: heb je een ‘hapje’ uit de lak van je frame? Zorg er dan voor dat je deze even aanstipt met een speciaal middeltje zodat het niet gaat corroderen.
Carbon fietsframes
Carbon is de benaming voor koolstofvezel. Het is een materiaal dat sinds het begin van dit millennium zeer populair is onder wielrenners en mountainbikers. Eerst bij professionals en later ook bij amateurs. Er is niet één professionele wielrenner meer te vinden die aluminium nog verkiest boven carbon. De eigenschappen van carbon zijn perfect voor sportieve fietsen zoals racefietsen en mountainbikes. Het materiaal is sterk, licht en praktisch iedere vorm is te creëren. Toch verkiezen veel recreatieve wielrenners aluminium wél boven carbon. Het hoe en waarom zal je duidelijk worden als je de voor- en nadelen van het materiaal leest.
Voordelen van carbon fietsframes
Hét grote voordeel van carbon is het gewicht in combinatie met de stijfheid. Carbon geeft uitermate lichtgewicht frames waar veel kracht op kan komen te staan, zonder dat er energie verloren gaat. Carbon filtert ook wat trillingen. Carbon frames zijn niet buigbaar, waardoor je er gewoon ontzettend hard mee kan fietsen. Iets wat wielrenners, en mountainbikers in mindere mate, erg graag doen natuurlijk. Carbon is tevens maakbaar in bijna iedere gewenste vorm. Carbon frames kúnnen goed gerepareerd worden, afhankelijk van de schade. Carbon is een duurzaam en onderhoudsvrij materiaal, zolang er geen puntkracht op uitgeoefend wordt. Daarover hieronder meer.
Nadelen van carbon fietsframes
Ieder voordeel heeft z’n nadeel… Voor de voordelen van carbon betaal je best een hoge prijs. Letterlijk. Een carbon frame is niet goedkoop in de aanschaf. Dat is natuurlijk iets waar de professionals geen boodschap aan hebben. Na een valpartij staat er gewoon een nieuwe fiets klaar. Maar ook recreanten vallen geregeld. Fikse valpartijen met een carbon frame, waarbij een deel van het frame bijvoorbeeld hard op een stoeprand terecht komt, betekent vaak het einde van je frame. Carbon namelijk slecht tegen puntkracht. Als er veel energie op één punt terecht komt, dan breekt het. Met een dergelijk frame kun je echt niet verder fietsen. Als je frame dan tijdens het fietsen écht doormidden breekt, zijn de rampen niet te overzien. Dat maakt carbon niet zo duurzaam bij valpartijen. Ook al zie je niet aan je frame of vork, laat het toch even controleren en scannen.
Bovenstaande informatie is een belangrijke overweegreden bij je beslissing om een aluminium of carbon frame te kopen. Ben je een meer ervaren wielrenner of mountainbiker? Ben je een beginnende wielrenner, of niet-regelmatige wielrenner? Wij adviseren je graag over het materiaal wat het beste bij jou past.
De plus- en minpunten op een rijtje
+ Superlichtgewicht
+ Ultra stijf
+ Filtert veel trilling weg
+ Een duurzaam materiaal
- Duurder in aanschaf - Niet duurzaam bij valpartijen
Titanium fietsframes
En dan is er nog… Titanium! Een prachtige metaalsoort die nog wat duurder en exclusiever is dan de eerdergenoemde materialen. Titanium wordt eigenlijk niet zo heel veel gebruikt bij fietsen. Het is namelijk best kostbaar. Titanium wordt vooral veel gebruikt als legering in de lucht- en ruimtevaart en voor sieraden! Moet je nagaan wat een sieraden fietsen van titanium zijn. Van Nicholas is de meest bekende fabrikant van titanium fietsframes.
Voordelen van titanium fietsframes
Titanium fietsframes hebben een aantal hele mooie eigenschappen. Zo zijn ze over het algemeen twee keer zo sterk als aluminium en wegen ze slechts de helft van een stalen frame. Qua gewicht is het vergelijkbaar met een racefiets van carbon! Titanium is dus sterk én licht! Dat is waar sportieve fietsers veel behoefte aan hebben. Van Nicholas produceert daarom vooral racefietsen en vakantiefietsen. Het is daarnaast ook een uitermate duurzaam materiaal. Het kan niet roesten en is niet gevoelig voor corrosie zoals staal en aluminium dat wel zijn. Maar ook in geval van een valpartij kun je op titanium vertrouwen. Waar een carbon frame snel zwicht bij een harde valpartij, is er bij titanium eigenlijk niet zoveel aan hand, mits je het frame goed checkt. De rijeigenschappen van titanium fietsen zijn bovendien ook erg goed te noemen. Door de veerkrachtigheid voel je het wegdek nauwelijks.
“Dan zal je wel inleveren op het gebied van het uiterlijk” horen wij je denken… Nee! Ook niet. Het uiterlijk van titanium is echt uniek. Je moet er wel van houden, dat dan weer wel. Maar het effect van een fiets zonder verf erop is echt prachtig. Daar spat de robuustheid echt vanaf.
Nadelen van titanium fietsframes
Die zijn er eigenlijk niet. Op twee na. Ze hebben allebei met de prijs te maken. Titanium is namelijk van zichzelf een vrij dure grondstof. Daarnaast is het bewerken van titanium ook een tijdrovende aangelegenheid, wat de prijs van een titanium fietsframe nóg verder opdrijft. Dat is echt jammer, anders hadden er vandaag de dag veel meer fietsers rondgefietst op een racefiets van titanium.
De plus- en minpunten op een rijtje
+ Superlichtgewicht
+ Zeer stijf
+ Filtert veel trilling weg + Duurzaam + Authentieke looks
- Duur in aanschaf - Weinig fabrikanten produceren titanium fietsen (maar misschien is dat ook wel een uniek pluspunt)
Zelf ervaren hoe de verschillende materiaalsoorten fietsen? Kom langs in onze fietsenwinkels
We hopen dat je aan de hand van dit blog een goed inzicht hebt gekregen in de verschillen tussen de materiaalsoorten. Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je zelf wilt ervaren wat het verschil is in fietservaring tussen de verschillende materiaalsoorten. Kom daarvoor gerust eens langs bij onze fietsenwinkels in de regio Utrecht. Banierhuis is de grootste fietsspecialist van Midden-Nederland met 7 vestigingen in en rondom Utrecht en de webshop. Wij laten je graag een proefrit maken en geven een antwoord op al jouw fietsvragen. Zo weet jij exact welke fiets en welk fietsmateriaal het best geschikt is voor jou.