Ken je dat gevoel? Ben je lekker aan het uitwaaien op je fiets, beginnen je billen te zeuren en blijf je liever op je trappers staan. Zadelpijn. Vooral als je op een fiets of zadel zit die je niet gewend bent kan dit sneller opspelen. Zadelpijn is vervelend, maar er is wat aan te doen! Zo is een goed fietszadel tegen zadelpijn al een grote stap in de goede richting. Maar zadels zijn vrij persoonlijk. Dus hoe vind je jouw beste zadel tegen zadelpijn? Lees hier de tips die je nodig hebt.
Tips om te fietsen zonder zadelpijn
Er zijn tal van facetten die invloed hebben op het feit of jij zadelpijn hebt, of kan ontwikkelen, of dat je juist nergens last van hebt. Wij noemen de belangrijkste hieronder.
Een goede uitrusting
Bij zadelpijn op de racefiets, speelt je zadel niet als enige een rol. De rest van je uitrusting is ook van belang. Een goede fietsbroek met stevige zeem kan bijvoorbeeld ook een groot deel van je klachten wegnemen. Die tip krijg je alvast van ons. Vervang je fietsbroek ook regelmatig en laat je adviseren over welke broek het beste past bij jouw lichaam en fietsgedrag.
Jouw eigen lichaam
Ook speelt je lichaam een rol. Als je zwaarder bent, komt er vanzelfsprekend meer gewicht op je zitvlak en krijg je sneller last. Het is helaas niet anders. Daarbij speelt ook jouw zitvlees een rol. Want je lichaam moet even wennen aan lang(er) op een ander soort zadel zitten. Zitvlees kan je kweken, maar dat gaat niet over één nacht ijs. Geef dus als beginner niet direct je zadel de schuld!
Het model
En dan nu het zadel. Waar moet je op letten? Om te beginnen: het model. Het model van het zadel helpt veel. Krijg jij veel last van je zitbotje of juist van je geslachtsdeel? Dan kan je daarop inspelen met je zadelkeuze. Ook kan je qua model rekening houden met de hoeveelheid die jij beweegt op de fiets. Zit je erg stil? Ga dan voor een vlak zadel. Beweeg je juist veel? Dan is een ronde oplossing het best. Daarnaast kan je qua model ook kiezen voor de ruimte die je je genitale delen geeft. Veel om te proberen dus! Maar lees verder, er is nog meer!
Breedte van je racefietszadel
Zo is bijvoorbeeld de breedte van jouw ideale zadel belangrijk.. Dat heeft te maken met de breedte van je zitbotten. Heb je brede zitbotten en een smal zadel, of juist smalle zitbotten en een breed zadel, dan krijg je zeker last van zadelpijn. Daarbij maakt het niet uit of je een man of een vrouw bent: de breedte van je zadel moet passen bij jouw lichaam.
Lengte van je zadel
Daarnaast is de lengte van je zadel ook van belang. Die kan je afstemmen op je zithouding om klachten te voorkomen. Een langere punt kan bijvoorbeeld in de weg zitten als je diep zit. Dat is lastig om direct te weten, snappen we. Daarom kan je bij ons je zadel 30 dagen testen. Bevalt deze toch niet helemaal? Dan breng je ‘m gewoon terug en zoeken we naar een zadel dat beter bij je past!
De juiste afstelling
En dan misschien wel belangrijker dan het zadel zelf: de juiste afstelling. Bij Banierhuis kijken hier dan ook als eerst naar. Want je zadel kan nog zo goed zijn, als deze te ver naar voren of achteren staat, of gekanteld gemonteerd is, kan je alsnog zadelklachten krijgen. Met een zitmeting kunnen we zien welke afstelling bij jou het beste past, en stellen we je zadel voor je af!
De duur van je fietstochten
Tot slot is je fietsgedrag nog van belang. Maak je bijvoorbeeld fietstochten van een half uurtje, dan speelt de padding een grotere rol dan het model. Maar maak je langere tochten van meerdere uren, dan wordt het belang van een het model van een goed racefietszadel steeds groter. Bij langere ritten zakken je zitbotjes weg in de padding en is de toegevoegde waarde ervan steeds minder. Dikkere padding betekent dus niet altijd meer comfort!
De prijs van het zadel
De prijs van een goed zadel kan flink variëren. Dus zorg dat je weet wat je fietsplannen zijn en je wat je zithouding is voordat je investeert in een gestroomlijnd zadel of een short nose zadel, zonder dat je weet wat dat voor jou betekent.
Even op een rijtje. Voor het beste racefietszadel voor jou, is het handig te letten op:
- Je fietsgedrag
- Je eigen lichaam en zithouding
- De breedte van het zadel
- De lengte van het zadel
- De padding
- De afstelling
- De duur van je fietstochten
- De prijs
Meten is weten!
Je zal wel denken: dat is nogal wat om rekening mee te houden. En dat klopt. Maar het is zeer belangrijk als je vrij van zadelpijn op de fiets wilt zitten! We snappen dat je niet direct weet wat voor jou het beste is. Maar daar helpen we je graag bij. Want onze specialisten kunnen je perfect op weg helpen en je fiets (en je zadel!) voor jou afstellen. Bij Banierhuis checken we met een statische fietsmeting wat voor jou de beste afstelling van je fiets en zadel is. Waar komt je zadel ten opzichte van je trapas? En moeten we je stuurpen misschien iets verplaatsen of zetten we juist je zadel een stukje naar achteren? We checken het allemaal zodat jij vrij van bil- rug- en knieklachten kan fietsen!
Toch een verkeerd zadel gekozen?
We zoeken samen het beste zadel voor je uit, stellen het af op jouw lichaam en zithouding en geven je 30 dagen om het zadel uit te proberen! Niet tevreden? Dan zoeken we samen een nieuw zadel uit.
Bij iedere Banierhuis-vestiging bieden we onze klanten aan om: 2 weken lang, ieder* nieuw gekocht zadel, uit te proberen.
Hoe werkt het?
Mocht het bij ons gekochte zadel niet bevalen dan is het simpel: je levert het binnen 2 weken weer in inclusief de aankoopbon, daarna kies je een ander zadel uit om te proberen. Logisch is dat het zadel bij inlevering in onbeschadigde staat is.
*Brooks zadels uitgezonderd