Carbon of Aluminium raceframes? Dit blog maakt jouw keuze eenvoudiger

Carbon of Aluminium raceframes? Dit blog maakt jouw keuze eenvoudiger

Carbon of aluminium raceframes? Een overzicht

Iedereen met een beetje interesse voor de fietswereld weet het: de ontwikkelingen staan nooit stil. Ook het frame als solide basis van je fiets blijft volop in ontwikkeling. Zo maakte het carbon frame een aantal jaar geleden zijn intrede in de markt en koerst nu naar een positie in de kopgroep als het om raceframes gaat. Maar wat de voordelen zijn van een carbon frame tegenover een aluminium frame? Of zijn er ook nadelen? Kies je voor aluminium of voor carbon? Wij zochten het voor je uit.

Aluminium fietsframes

Aluminium frames zijn razend populair. En dat is niet voor niets, want het materiaal heeft veel voordelen. Zo heb je bij de keuze van een aluminium frame al snel een kwalitatief goede fiets voor een schappelijke prijs. Aluminium is licht, stevig en vrij gemakkelijk te repareren - vooral ten opzichte van staal. Handig voor als je af en toe verwikkeld raakt in een valpartij of wanneer je fietsroutes niet altijd over egale wegen gaan. 

Aluminium frame

Helaas treedt bij aluminium en andere metalen frames na verloop van tijd vaak ‘metaalmoeheid’ op. De stevigheid van het frame neemt af en dit ga je merken in je fietstochten. Carbon heeft hier een stuk minder last van. Mede daardoor zit de populariteit van carbon fietsframes in de lift.

Carbon fietsframes

Is de populariteit van carbon fietsframes alleen te danken aan die metaalmoeheid? Zeker niet. Lees rustig verder. Want we geven een aantal voor- en nadelen van carbon frames en helpen je graag bij je keuze. 

Wat is carbon eigenlijk

Carbon (en dus ook een carbon fietsframe) is opgebouwd uit vezels. Die vezels zijn in elkaar geweven als een soort matten. Die matten worden op elkaar gelegd en versterkt met hars. Zo ontstaat een licht maar erg stevig materiaal. De manier van weven en de vezel/hars-verhouding kan per carbonsoort verschillen. Ook zitten er verschillen in het soort carbon en hars dat in het productieproces wordt gebruikt. Dus houd er rekening mee dat niet elk carbon fietsframe hetzelfde is! 

Voordelen carbon fietsframe

Gewicht van carbon frame

Het grootste voordeel van carbon is het gewicht. Als je denkt dat aluminium een licht materiaal is, moet je vooral een carbon fietsframe uitproberen. Het voordeel van lichter materiaal? Je kan sneller! Want hoe minder gewicht je meeneemt, hoe meer energie je in je snelheid kan stoppen. Zo fiets je makkelijker bergop, sprint je sneller en fiets je jouw routes sneller! En hoewel het gewicht van een carbon racefiets misschien het belangrijkste voordeel van een carbon frame vs. een aluminium frame, is het zeker niet het enige voordeel! 


Carbon gaat lang mee

Door het productieproces van carbon zijn de frames ook super stevig. Zo zal er ook na veelvuldig gebruik geen metaalmoeheid optreden. Bij normaal gebruik (dat wil zeggen: zonder valpartijen, botsingen en gekke beschadigingen) gaat een carbon frame dan ook bijzonder lang mee.


Designvrijheid met carbon

Als je kiest voor carbon, ben je daarnaast zeer flexibel in je keuze in vormgeving. Dat lijkt tegenstrijdig, gezien het feit dat het een zeer sterk en stijf materiaal is, maar dat is het niet. Met carbon kun je namelijk bijna elke vorm frame krijgen die je wenst. Daarnaast kan je ook verschillende stijfheden binnen één frame krijgen. Zo werk je aan de aerodynamica, maak je het frame stijf waar het stijf moet zijn, en laat je wat meeveren waar nodig. Let wel op: dit wordt wel erg prijzig maar kan het zeker waard zijn. 

Nadelen carbon fietsframe

Zijn er ook nadelen aan een carbon fietsframe? Zeker. Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zo ook carbon.

Carbon is prijziger dan aluminium

Ten eerste is carbon een is stuk prijziger dan aluminium. Nu heb je daar natuurlijk ook verschillende segmenten in. Zo kan je voor €1000,- wel onderdelen van je frame in carbon aanschaffen, maar moet je iets dieper in de buidel tasten wanneer je geheel carbon fietsframe in jouw vormen wenst. Maar gelukkig wordt het productieproces van carbon steeds beter en heeft dat een gunstig effect op de prijs! 


Carbon is zeer kwetsbaar

Een ander nadeel is dat carbon iets kwetsbaarder is bij valpartijen. Zo kan carbon breken of kan er een deuk of scheur in het materiaal ontstaan waar je niet zo blij mee bent. Dit kan gevaarlijk worden als je ermee door blijft fietsen. Stel je voor dat het scheurt als jij 60 km/u afdaalt van een berg. Het vergt dus oplettendheid na een valpartij. Deze beschadigingen zijn gelukkig wel steeds makkelijker te behandelen door alle ontwikkelingen in “carbon-land”.

Carbon fietsframe vs. aluminium fietsframe

We zetten hier nog even de voor- en nadelen van de carbon frames nog even onder elkaar. 

Voordelen carbon fietsframe

+ Laag in gewicht
+ Geen ‘materiaalmoeheid’
+ Goede te repareren 
+ In elke gewenste vorm te produceren

Nadelen carbon fietsframe

- Vrij kostbaar materiaal
- Kan breken of scheuren bij een val

Kom langs voor gratis advies

Wat voor jou werkt en welk frame past bij jouw (fiets)stijl, kan je misschien niet direct uit dit blog halen. Want naast aluminium of carbon fietsframes zijn er nog meer keuzes. Zo is er bijvoorbeeld ook de keuze voor het titanium fietsframe. Daarover kan je meer lezen in dit blog.  

En hoewel je van lezen een al een stuk wijzer wordt, kan je pas écht een goede keuze maken wanneer je weet wat hoe de verschillen daadwerkelijke voelen. Dus kom vooral langs bij een van onze fietsenwinkels in de regio Utrecht, ervaar de verschillen en laat je adviseren door één van onze specialisten!

Related posts