Kies de ideale stadsfiets met 7 praktische stappen & tips

Kies de ideale stadsfiets met 7 praktische stappen & tips

U kent het wel: een snelle boodschap doen, naar uw werk fietsen of een terrasje pakken in het centrum. In de stad is de fiets vaak sneller dan de auto én milieuvriendelijker. Als u niet dagelijks met tandwielen en kettingen bezig bent kan het kiezen van de juiste stadsfiets lastig zijn. Geen zorgen, wij helpen u stap voor stap op weg. In deze blog loodsen we u door de wereld van de stadsfiets: zowel e-bikes als niet-elektrische fietsen. Of u nu op zoek bent naar comfort, gebruiksgemak of gewoon een betrouwbaar vervoermiddel voor alledaags gebruik – na het lezen van dit artikel weet u precies waar u op moet letten. Geen technische poespas, maar praktische stappen en tips die u direct kunt toepassen. Want een goede stadsfiets, daar wordt iedereen gelukkig van.

In dit blog bespreken we de volgende onderdelen:

Waar is een stadsfiets voor?
Waar gebruikt u de fiets voor?
Framemaat en -materiaal
Voor- & zadelvering en zadel 
Versnellingen
E-bike: accu- en motorkeuze
Veiligheid en verlichting
Handige accessoires
Een betrouwbare fietsenwinkel kiezen

Waar is een stadsfiets voor?

Een stadsfiets is ontworpen voor comfort en betrouwbaarheid tijdens korte tot middellange ritten door stedelijk gebied. Dit vervoermiddel is uitermate geschikt om boodschappen doen, en naar school, het park, de sportvelden of naar werk te fietsen.

Maar hoe vindt u nu de ideale stadsfiets die perfect bij uw behoeften aansluit? Laten we samen de belangrijkste stappen doorlopen om de perfecte stadsfiets te kiezen!

1. Waar gebruikt u de fiets voor?

Ga even na waarvoor u de fiets wilt gaan gebruiken. Hieronder ziet u de opties en welke stadsfiets daar het beste bij past.

Dagelijks gebruikkorte afstanden (bijvoorbeeld voor naar werk, school, sportclub en supermarkt). Kies een robuuste stadsfiets met een lage instap, een comfortabele (rechtop) zithouding en ruimte voor tassen, kratten of een mand om uw spullen mee te vervoeren.

Dagelijks & recreatief gebruik - middellange afstanden (bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer, weekendtochtjes en rondje toeren). Een sportievere stadsfiets met een lichter frame of een actievere zithouding kan dan prettig zijn. Bedenk of, en hoe u tassen wilt vervoeren op de stadsfiets want hier zijn namelijk allerlei opties voor. Weet u niet of uw (voorkeurs)tas bevestigd kan worden op de stadsfiets die u voor ogen heeft? Kom dan langs in een van onze winkels en wij helpen u hier graag mee.  

2. Framemaat en -materiaal

Een fiets moet u als gegoten zitten. De juiste framemaat voorkomt pijnlijke knieën of schouders en maakt fietsen makkelijker én leuker. Lees onze aparte blog specifiek over framemaat kiezen en ontdek uw ideale framemaat.

Bij stadsfietsen kunt u kiezen uit de volgende materialen:

Aluminium – licht en roestbestendig, voor allround gebruik.
Staal – zwaarder, maar sterk en comfortabel voor langere ritten.

3. Voor- & zadelvering en zadel

Stadswegen zijn niet altijd biljartlakens. Vering helpt en geeft comfort want:

Voorvering: absorbeert schokken als gevolg van het rijden over klinkers en door kuilen en vermindert de impact op uw polsen, handen, armen en schouders. Het levert ook meer grip en controle op bij natte of onverharde wegen. 

Zadelvering: is ontworpen om de schokken van ruw terrein of oneffenheden in de weg op te vangen, zodat ze minder direct in de wervelkolom of het bekken terechtkomen. Daarom is zadelvering comfortabeler voor uw onderrug en zitvlak.

Het juiste zadel maakt écht het verschil. Lees over hoe u het ideale zadel vindt en de zadelhoogte afstelt in ons blog ‘De juiste afstelling voor een fijne fietstocht’.

4. Versnellingen 

Ongeacht op welke terrein u fietst, versnellingen zijn altijd een must. Er zijn twee hoofdsoorten versnellingen:     

  •       Naafversnelling – onderhoudsvriendelijk, ideaal voor de stad. Bijvoorbeeld de Gazelle Esprit en Jan Janssen Zero – ideaal voor dagelijks gebruik.

  • Derailleurversnelling – sportiever, maar gevoeliger voor vuil en slijtage. De Jan Jansen Transalpina en Cube Kathmandu met 30 versnellingen zijn voorbeelden van fietsen met derailleurversnelling.

5. E-bike: accu- en motorkeuze 

Een e-bike kan het fietsen in de stad niet alleen makkelijker maken, maar ook leuker – vooral als u wat langere afstanden fietst, personen of goederen vervoert of u geen zin heeft om bezweet aan te komen op uw werk. Overweegt u een elektrische stadsfiets? Dan zijn er een paar extra zaken waar u op moet letten: twee belangrijke keuzes bespreken we hieronder. 

De accu 

De accu levert de energie waarmee de motor werkt, en hoe groter de capaciteit van de accu (uitgedrukt in Wh), hoe verder u kunt fietsen op één lading. Bij het kiezen van een e-bike is het dus belangrijk om te bedenken hoe ver u meestal wilt fietsen: voor langere ritten heeft u een accu met een grotere capaciteit nodig. Gemiddeld voldoet een accu met:

300 Wh – voor kort dagelijks gebruik (bijvoorbeeld boodschappen, woon-werk tot 15 km)
400-500 Wh – voor middelgrote afstanden (tot ±70 km).
600 Wh en meer – voor langere ritten of recreatief gebruik.

Let er ook op of de accu uitneembaar is – handig om binnen op te laden. Meer over accu’s leest u hier.

De motor 

De kracht van de motor (Nm) bepaalt hoeveel ondersteuning u voelt bij het optrekken of tegen de wind in fietsen. Normaliter voldoet een motor met:

30–40 Nm: bij vlak terrein en lichte ondersteuning.
40–60 Nm: ideaal voor stedelijk gebruik met af en toe een heuveltje.
60+ Nm: voor krachtig optrekken, zwaardere belasting of heuvelachtig gebied.

6. Veiligheid en verlichting

In de stad wilt u goed zien én gezien worden. Verlichting is dus geen luxe, maar een noodzaak! Met betrekking tot de aanschaf adviseren wij daarom het volgende: 

Kies voor heldere LED-verlichting.
Investeer in goede sloten (met een ART-keurmerk) en verzeker uw stadsfiets. Een ringslot plus kettingslot is sterk aan te bevelen en (vaak) verplicht vaak bij een fietsverzekering. 

Alles over fietsverlichting leest u in ons blog ‘Zorg dat je gezien wordt! Alles wat je moet weten over fietsverlichting’

7. Handige accessoires

Personaliseer uw stadsfiets met handige accessoires:

Dragers met fietstas, krat of mand 
Bel
Fietsstoeltjes
Smartphone accessoires
Speciale handvatten / bar-ends
Bidonhouder
Fietscomputer
Fietspompje, reparatiesetje en zadeltasje

7. Kies een betrouwbare fietsenwinkel

Last but not least, een goede fiets kopen doet u bij een winkel waar ze met u meedenken en u als klant op één hebben staan. Kies een winkel met:

Betrouwbaar en deskundig advies.
Ruim aanbod van A-merken
Gratis onderhoudsbeurt. 
Mogelijkheid tot een proefrit.

Samengevat

De perfecte stadsfiets is er één die bij ú past – bij uw routes, uw stijl en uw wensen en voorkeuren. Of u nu op zoek bent naar gemak, comfort, prestatie of uitstraling: er is altijd een model dat aansluit op uw leven. Is het gelukt om uw ideale stadsfiets samen te stellen? Laat u goed informeren en neem de tijd om een weloverwogen keuze te maken. Bij Banierhuis staan we klaar om u te helpen bij elke stap: van een proefrit tot de laatste afstelling. Loop gerust eens binnen voor persoonlijk advies.

Uw fietspartner sinds 1932

We zijn een echt familiebedrijf met 6 fysieke fietsenwinkels en een webwinkel, van waaruit wij u helpen met de aanschaf van een nieuwe of tweedehands stadsfiets en fietsreparatie. Als geselecteerde dealer van topmerken als GazelleBatavusSparta, Cortina, Flyer, Kalkhoff, KogaCube, Cannondale, Urban Arrow en Jan Janssen kunnen wij u een breed aanbod van stadsfietsen. Eén van de voordelen van Banierhuis is dat u een Service Cheque krijgt bij aankoop van een nieuwe fiets. De Banierhuis-klant profiteert ook altijd van 25% korting op het werkplaatstarief. U bent een Banierhuis-klant als uw fiets gekocht is bij Banierhuis.