Schoenplaatjes Race

Race schoenplaatjes

Cliploos gaan is een van de snelste manieren om de trapprestaties te verbeteren
Lees meer
Schoenplaatjes Race

Zo kies je het juiste SPD-SL schoenplaatje

Shimano SPD-SL-wegpedalen en schoenplaatjes zijn een populaire keuze onder professionals en amateurwielrenners, dankzij een stabiel contactoppervlak, het eenvoudige gebruik en langdurige prestaties. De brede schoenplaatjes met laag profiel, verdelen de kracht gelijkmatig en zorgen ervoor dat je gemakkelijk kunt lopen zonder dat je speciale schoenplaatjes hoeft te dragen voor je koffiestop halverwege de rit.

Verschillende modellen

Er zijn drie verschillende modellen Shimano SPD-SL-schoenplaatjes om uit te kiezen, die door drie kleuren worden aangeduid: geel, rood en blauw. Elk schoenplaatje biedt unieke eigenschappen, waaronder verschillende spelingen en draaipunten en is ontworpen met een gevarieerde biomechanica voor de rijder in het achterhoofd.

Het belangrijkste verschil tussen de drie Shimano-schoenplaatjes is de hoeveelheid speling die elk van deze schoenplaatjes toelaat. De speling verwijst naar de heen-en-weer beweging van de voet terwijl je ingeklemd bent en hoeveel je je tenen naar links of rechts kunt richten, terwijl je schoen aan je pedaal vastzit. Verschillende niveaus van speling helpen bij verschillende rijstijlen of helpen bij biomechanische problemen zoals gebrek aan flexibiliteit, blessures in het verleden of pijn in de knie. Hoewel speling kan helpen om de druk op de gewrichten te verminderen en voor een comfortabelere trapbeweging te zorgen, kan het ook resulteren in een gevoel van iets minder krachtoverbrenging als je voet te veel beweegt.

Het is ook belangrijk om te weten wat je neutrale voetpositie is voordat je het juiste SPD-SL-schoenplaatje kiest en plaatst. De neutrale stand van de voet wordt gedefinieerd als de meest natuurlijke of efficiënte hoek tijdens het trappen. Voor sommige atleten betekent dit dat beide voeten perfect recht naar voren wijzen. Voor anderen, wijzen de tenen op natuurlijke wijze iets naar binnen of naar buiten. Als je een blessure aan één kant van het lichaam hebt gehad, kan je neutrale positie verschillen tussen je linker- en rechtervoet.

Speling

Ongeacht de hoek van je voet, is het de bedoeling je schoenplaatjes zo te positioneren dat je neutrale voetpositie in het midden van de spelingsgraad valt. Dit zorgt voor een gelijkmatige hoeveelheid speling buiten je neutrale voetpositie, wat helpt om je knieën en andere kritische gewrichten te ontlasten. Het kan meerdere ritten duren om de perfecte positie perfect te kiezen, dus neem de tijd en maak de nodige kleine aanpassingen aan de schoenplaatjes.

Gele SPD-SL Schoenplaatjes – 6 GRADEN SPELING

Gele SPD-SL-schoenplaatjes zijn misschien wel het meest populair onder fanatieke recreanten, maar worden ook door een breed scala aan profs gebruikt. Ze worden gekenmerkt door een speling van zes graden (drie graden in elke richting), wat voor veel bewegingsvrijheid en een lage gewrichtsbelasting zorgt. Het draaipunt van de speling bevindt zich in het midden van het schoenplaatje, waardoor de tenen in een groot aantal hoeken kunnen wijzen. Deze grote spelingsgraad biedt ook meer ruimte voor fouten bij het afstellen van je schoenplaatjes. Als je nieuw bent in het fietsen, last hebt van kniepijn, niet flexibel genoeg bent of gewoon niet weet waar je moet beginnen, dan zijn de gele schoenplaatjes van Shimano je beste keuze.

Blauwe SPD-SL Schoenplaatjes - 2 GRADEN SPELING

De blauwe SPD-SL-schoenplaatjes zijn Shimano’s nieuwste keuze in schoenplaatjes en zijn een soort tussenmodel van geel en rood. De blauwe schoenplaatjes hebben twee graden speling (één graad in elke richting), waardoor ze een klein bewegingsbereik en toch een hoge trapefficiëntie hebben. Het draaipunt van de speling bevindt zich aan de voorkant van het schoenplaatje, waardoor er geen zijdelingse schuifbeweging is en er toch een kleine hoekverdraaiing mogelijk is van het draaipunt richting hiel.

Rode SPD-SL Schoenplaatjes – 0 GRADEN SPELING

Rode SPD-SL-schoenplaatjes hebben geen speling en zijn 100% vast in positie. Daardoor zijn ze ideaal voor sprinters, professionele atleten of mensen die waarde hechten aan een zo efficiënt mogelijke krachtoverbrenging en niet gevoelig zijn voor kniepijn. Bedenk wel dat rode SPD-SL-schoenplaatjes vereisen dat je de optimale positie van je schoenplaatje precies kent en dat je je schoenplaatjes makkelijk in die perfecte positie kunt afstellen.

Shimano SPD-SL schoenplaatjes